SCB Academy

SCB Academy 016

Project Type: Interior design
Client: Siam Commercial Bank
Location: FL18&19 East Tower, SCB HQ., Bangkok Thailand
Project size: 3,000 Square meters
Completion: Q1 2018
Design team : Supermachine Studio
Pitupong Chaowakul with Hutsama , Kasidis Puaktes, Sujinda Khawkam and Aran Romyanond
Program design: Deloitte
Structure designer: Basic design
MEP designer: Degree system
Contractor: FL18 = Scand interfirm
FL19= Pro fine decor
Photograph : Wison Tungthunya & W Workspace

In the age of digital and internet, when everything is changing much quicker than we could ever imagine, financial institutions have been in center of discussions as one of the businesses that will have to heavily adapt to the new nature. As a first commercial bank in Thailand and currently one of the biggest, SCB (Siam Commercial Bank) has been aware of the need to critically transform the company’s gigantic organization. Recently, the Bank has been implementing a lot of new projects in different dimensions. One of them is to establish an internal training institution with the main goal of training and equipping different level of its employees with new knowledge for coping with the inevitable changes.

The SCB academy was decided to be placed on FL18 and 19 of the existing east tower on its headquarter complex in Ratchayothin area in Bangkok. It is meant to serve many level of employees from operation to management as there are as many as 20,000 people working in the complex. The 3,000 square meter facility is a combination of diverse “learning” spaces from classrooms to discussion pavilion to co-working and food work space.

Supermachine studio believes learning is infinite and taking place outside more than inside classrooms. Solutions or great ideas derive from creative interactions of co-workers orchestrated by critical but open minded influencers. Spaces for learning for us were design accordingly; an open field where great discussions and collaborations can happen in every corners.

The 1,500 square meter 18th floor was turned into an welcoming lobby with 3 small transparent classrooms and large open collaborating areas in 2 opposite wings; food work space vs. non-food work space. As many configurations of seating as possible (from high stool to banquet to phone-booth) are implemented to accommodate different mode of collaborations and discussions. People are free to decide where choose where they want to study. A special element like a white board box where attendances can step up and write on 3 walls and a floor is also placed in one corner to challenge how they communicate with others. Spanning under ceiling on both wings are wooden maze ornament meant to link the vast space together. In a way, it is for people to play a little mind game while working; “Take a break, looking up and find the way out.”

The other half of the academy on 19th floor are set to serve a more concentrating group work consisting of executive lounge, meeting capsules and additional classrooms. A special enclosed hall with briefing room is placed at the end of wing for special group training environment that will constantly re-programmed in the future. For discussion use, there are 2 giant whiteboards in the space. One is traditional but super large locating along a classroom corridor, the other is a smart whiteboard which allow people to share content from their devices.

The two floors are spatially connected by a new spiral staircase and conceptually connected by the ever-changing wall murals. The hexagonal wooden magnets are specially designed for people to freely play with. There are different sets of graphics on the 10,000 magnet pieces that people can creatively compose stories that will never repeat out of them.

OSOTSPA office P3

SS-Osotspa-II-03Design team : Pitupong Chaowakul with Korakot Meesthien and Yupadee Suvisith

Commission type: Interior design

Client: Ostospa

Location: Ramkhamhang, Bangkok, Thailand

Area: 6,500 SQ.M.

Photograph: W Workspace

 

OSOTSPA has just celebrated its 125th years anniversary not very long ago. It is one of Thailand’s oldest private companies operating till date. The company has started from making traditional medicines which were so popular for Thais and grown into a well-known company that produced hundred of popular consuming products including NO.1 energy drink in Thailand, M-150.

For the last few years, the company undergoes some big plans to adapt and improve their ways of working, including building many square meters of new work space as well as redesigning the existing ones in their headquarter campus, in Ramkamhang, Bangkok. Buiding P3 is the first one in the series that they would like to implement the new working environment on. The 6,500m2 work space spanning over 3 floors (6th-8th) of the newly built building houses supporting departments like purchasing, I.T., accounting and training facilities.

The work-space is designed to be as “opened” and “Sharable” as possible. There are minimum numbers of rooms given to only high rank directors (and those rooms are to be as transparent as possible.) Every one is arranged into open working environment to promote collaborations among each others. Different sizes of meeting rooms and generic facilities have become more generic and placed in the central part of the floor area for employees from different departments to share more freely. While hundred of opened working units are place surrounding them so that work space can enjoy natural light coming in from both side of the building. In every wing of the building, there is  a small cafe-like break area for staff to have snack and chit chat.

 

 

KTM Flagship Bangkok

KTM Flagship Bangkok

Location: A Square, Sukhumvit 24, Bangkok

Design team: Pitupong Chaowakul with Korakot Meesathien

 

Design story

Although we are more of a bicycle people, we have been designing quite a few motorcycle related projects for the past few years. KTM is the most recent one. The Austrian motobike has a pretty strong appearance which is pretty easy to remember. We designed a Bangkok flagship store for the client based on orange and black. The design of KTM store around the world is very much controlled by their HQ’s manual. It’s not different in our case. Therefore it is more like how much we can tweak what is given to straighten the brand awareness and at the same time present how bold how mean the machines are in static space.

Hubba-to

sms_hubbato_blog02

PrintPrint

D:publicationHubbatocadHubbato Floor Plan Model (1)D:publicationHubbatocadHubbato Floor Plan Model (1)

Hubba-to Co working & Artisan space

Location: Habbito mall, Ornnuch, Bangkok

Size: 989 SQ.M.

Client: Hubba and Sansiri

Completion: Q2 2016

Design team: Yupadee Suvisith with Pitupong Chaowakul

Photograph: Wison Tungthunya

 

No network, No Hub…

With their ambition, Hubba, a co-working space operator, wants to create their new edition of their space differently than their first one. They collaborate with Sansiri, one of the biggest developers in Thailand, to curate their space in Habito, Sansiri’s brand new mall locating in the center of the residential territory they created. Hubba came up with the idea of enlarging the portion of “making” within the ecosystem of “working” to suit the new neighborhood. They call it “Artisan space”, which consists of several handmade facilities such as pottery and wood studio, open kitchen and photography dark room. Screening room for different lectures, workshops and seminars is also added. The intention is to expand their already wide networks, strengthen the concept of being a “hub” and reinforce their “co-working” philosophy.

The design of Hubbato space takes shape from the a funny idea of extending networking lines of Hubba’s original logo and multiply them to occupy/unify space on ground and second floor. We realized that the scheme could be made possible thinking that there are supposed to be quite a number of M&E lines to be installed in the project for functional reason already. Our main operation is to add more into the system and design the organization of these conduits. We color them turquoise to make them visually present (or even emphasize them) throughout the space. We, as designers, usually struggle with M&E elements in our project but, in case of this project, we decide to make it excessive to the degree that it has become an incorporated ornament in architectural space.

Vespiario office, Bangkok

Vespiario-35

Client: Vespiario

Size: 1,200 sq.m.

Location: Bangkok, Thailand

Design team: Pitupong Chaowakul with Korakot Meesathien and Yupadee Suvisith

Photograph: Wison Tungthunya

 

With great love and enthusiasm in moto-culture, Vespiario started by being an importer and distributor of Vespa in Thailand, but their ambition and obsession in motorcycle has expanded much more. With their fast growth, the headquarter office moves to the new location to accommodate the increasing number of staffs, at the same time, to implant its new working culture of the company.

The office space which occupies 75% of the high-rise building floor plate is zoned using series of container-like rooms. Some of them are private office while some are displays or meeting rooms of different sizes. They are named “den” or “cabin” depending on what they are for. In the center of the office, located the “steps” where staff can gather of a large office meetings or events. The largest meeting room for 16 people is inserted underneath it.

CJ WORX &SPORE office

 

Design team: Pitupong Chaowakul and Yupadee Suvisith, Korakot Meesathien and Sujinda Khawkum

Location: Bangkok, Thailand

Area: 800 SQ.M.

Completed: 2015

Photographs: Wison Tungthunya

“2 face space”

Chaay and Jin, an internet advertisement agency duo, want to create their new working den for their company, CJ Worx, which has been growing very quickly in the last years. Locating on the 20th floor of a modern typical office building in Bangkok where the financial offices are, their new office is meant to be a creative alien both in the nature of how their company works and the physical look of it. “Once the elevator opens on our floor, we would like them to think it is a pub”, the duo briefed funnily.

The idea of designing an office for 140 people hidden behind the pub has been pushed further  by inserting 3 modules of farm-house like elements that works like a common area. A cafe’ work space, pantry, playzone & meeting spaces are hidden behind the rotatable bar painted with green and red, a 2 face element. Green faces the front pub facade while red faces the spacious common space. This informal space zone works as a heart of the office where staff intermingle and work creatively.