Bangkok University International Center

We have been developing series of educational facilities for Bangkok University, whom we have completed BUCC and IMAGINE LOUNGE for. One of the recent projects that will be under construction soon is Bangkok University International Center. It is a facility mainly to prepare the students for a broader communication with ASEAN community in 2015.

Design Team: Pitupong Chaowakul with Suchart Ouypornchaisakul, Yupadee Suvisith and Korakot Mesatien

Super Cutain; a 16 color-shade custom-made partition as a welcoming facade

BU Lounge has finally been completed

Big sofa

Design team: Pitupong Chaowakul, Suchart Ouypornchaisakul, Nuntawat Tassanasangsoon, Wattikon Kosolkit, Santi Sarasuphab and Supanna Chanpensri
Client: Bangkok University
Location: Bangkok University, Rangsit Campus, Bangkok

Photographs: Wison Tungthunya

There have been a lot of discussions about todays’ education whether it happen in classrooms, libraries, homes, cafes etc. when knowledges have been way easier to access in the era of internet and social networks. Schools and universities are adapting their environment to the new epoch. Bangkok University Student Lounge (BU Lounge aka Imagine Lounge) is among the pilot projects for that adaptation.

The lounge is located underneath the multi-story lecture rooms and auditoriums in the brand new Bangkok University Landmark compound. When the university board has decided that the compound should be mainly for students, the space that used to be professor office is reprogramed to be the lounge that accommodates a variety of student activities. This will be where students spend a lot of time in. It is a “youngsters’ ecology.”

Big portion of the lower floor of the lounge is what called the “Reading cave”. Thousand of OSB ribs form porous rooms for different forms of use, from individual reading to small group tutoring to large group discussion. In front of the cave is the “Big sofa” where the pixel units can be formed in several configurations for large/small crowd, formal/relaxing use. Almost all items in the lounge are designed to be highly flexible and hinting creative manipulations.

The space on the upper level is for more dynamic activities. It is a village for a break from study. There are 2 huts on this floor, the polka-dot pink one protruding from the edge of deck is a karaoke house and the wooden one is the music rehearsal room that can be opened in case the students would like to organize small events. Around the huts are play areas filled up with re-invented items like a super-long pool table (with adjustable holes), giant dart (which no one can miss the target), rounded pingpong table, pole dance corner, girls’ make-up counter and Kungfu style stress release area.

Students on both floors are connected by network of holes. There is one hole with glass for visual connection, one openable for drink and beverage ordering, one with fireman pole in the center for circulation and one with periscope goggle for observation. Physically these 2 decks are connected with 2 staircases; one is the step Manga (Japanese comics) shelves and the spiral staircase in the giant bear shell. Using the same principle, “it is meant to be re-invented”, the bear sculpture is graphically decorated as a panda for the moment but planned to be creatively changed to different characters every semester by students.

Items in BU Lounge

Windsor Wood Office

We are commissioned to renovate the facade and interior space of Windsor Wood Office at Bangsue, Bangkok. The challenge of the project is to use architecture as a demonstration tool to showcase their new products; the whole new line of composite wood panels. Windsor wood office is under construction and scheduled to be completed in Q2 2012.

Design team: Pitupong Chaowakul, Suchart Ouypornchaisakul, Yupadee Suvisith, Sthapat Soichampa

It's up on site real quick!!!

 

Saatchi & Saatchi (Thailand)

PROJECT: Rebirth of Saatchi & Saatchi Thailand
LOCATION: Sindhorn Tower, Wireless Rd, Bangkok
DESIGNERS: Supermachine Studio: Pitupong Chaowakul, Suchart Ouypornchaisakul, Peechaya Mekasuvanroj, Santi Sarasuphab
CONSTRUCTOR: ST.CLASSIC Co.,Ltd.
PROJECT SIZE: 400 m2
PROJECT COMPLETION: October 2011
CLIENT: Joel Clement/Saatchi & Saatchi Thailand
PHOTOGRAPH: Wison Tungthunya

To enhance the social atmosphere and encourage staff’s creativity and imagination, the office Saatchi&Saatchi advertising of Bangkok had been renovated to an innovative and exciting workplace, which everyday life objects were used to inspire schematic ideas. The office is separated into two zones: the creative zone and the managing zone. The creative zone was designed to be open and bright where people can communicate broadly, share ideas and get inspired together as it was important for them to work as a family. On the other side, the managing zone has a darker tone atmosphere yet with colorful decorations in order to show that they too need excitement at work. In between, their lies a playful trophy wall and a bicycle wall for passer-bys and facility zone with pink colored walls to create liveliness for the lifeless programs.
Each component was designed to serve the requirement and function of the office with the purpose of making them fun and useful yet familiar. By twisting the function of everyday life objects and exploit them further than their standard means such as the bicycle meeting table that is able to separate to two smaller tables, this can be fun and appropriate to different uses. Another item is the counter table on wheels located at the front lobby; it has an imagery of a bus where it can function as a moving café/bar/counter that can compliment the living areas as well being a typical “Front desk”.

As the intention is to twist identities of the objects in a working life, we created meeting pods that imitate a train seating and an enlarged armchair. The pod gives privacy and a sense of difference between inside and outside. Also, instead of a squared message board hanging on a wall, we decided to give it a new identity as an office monster message board that covers the entire one side of the creative zone. All staffs can interact with different parts of the animal while it provides different advantageous features such as holes, pins, lighting, and shelving. Another social gathering space is the bar that is extended into a daybed; it can perform as a mini kitchen/bar with a storage space for fridge and glasses or a reading/resting with the storage space for books.

The overall design focuses on transforming what is familiar into something innovative yet functional for everyday use at the office. Due to the limited space, each component has multiple functional characteristics that are merged into designed components allowing various usages yet in the same time inspiring for the working environment.