Hi

Welcome to Supermachine Studio’s official blog. (***Don’t look for official Supermachine Studio’s website. It does not exist) The content in this blog is all related to the projects we are involved. They are published and updated according to what we are doing at that moment of time (pre-tagged with the year that project starts).

You can now follow Supermachine Studio on Twitter @supermachinestu as well as Facebook page : www.facebook.com/pages/Supermachine-studio

JACK/Supermachine Studio

Hubba-to

sms_hubbato_blog02

Co working & Artisan space

Location: Habbito mall, Ornnuch, Bangkok

Size: 989 SQ.M.

Client: Hubba and Sansiri

Completion: Q2 2016

Design team: Yupadee Suvisith with Pitupong Chaowakul

Photograph: Wison Tungthunya

 

No network, No Hub…

With their ambition, Hubba, a co-working space operator, wants to create their new edition of their space differently than their first one. They collaborate with Sansiri, one of the biggest developers in Thailand, to curate their space in Habito, Sansiri’s brand new mall locating in the center of the residential territory they created. Hubba came up with the idea of enlarging the portion of “making” within the ecosystem of “working” to suit the new neighborhood. They call it “Artisan space”, which consists of several handmade facilities such as pottery and wood studio, open kitchen and photography dark room. Screening room for different lectures, workshops and seminars is also added. The intention is to expand their already wide networks, strengthen the concept of being a “hub” and reinforce their “co-working” philosophy.

The design of Hubbato space takes shape from the a funny idea of extending networking lines of Hubba’s original logo and multiply them to occupy/unify space on ground and second floor. We realized that the scheme could be made possible thinking that there are supposed to be quite a number of M&E lines to be installed in the project for functional reason already. Our main operation is to add more into the system and design the organization of these conduits. We color them turquoise to make them visually present (or even emphasize them) throughout the space. We, as designers, usually struggle with M&E elements in our project but, in case of this project, we decide to make it excessive to the degree that it has become an incorporated ornament in architectural space.

PrintPrint

D:publicationHubbatocadHubbato Floor Plan Model (1)D:publicationHubbatocadHubbato Floor Plan Model (1)

“Office-R”, Our stuff that they don’t build

rising_02

rising_01

“It is typical in architect office to have work on something and not able to complete it for different kind of reasons. Time have been spent… Ideas have been tested (to a certain degree)… We will now share of some of the past proposals that have never been realized on our blog”

Office-R is a pretty typical small size office taking space in a typical row building existing through out Thailand. They rent out the upper floors that they don’t use for other firm while the one on the ground planed to be rent to the bicycle shop. Every inch of the surface is money, the western facade is their existing commercial billboard. Our task is to come up with the new look that merges all that have said with in the limited budget. We proposed the new aluminum facade in a composition of crises-crossing turn. Some vacant spaces between the brick are the windows bringing light into their working spaces.

Design team: Pitupong Chaowakul with Theerayut Somtua

 

Nunglen concert 2016

nunglen-diagram_00x

Design team: Yupadee Suvisith with Pitupong Chaowakul and Theerayut Somtua

Location: Suanpeung, Ratchaburi, Thailand

Client: Gayray

Type: Outdoor concert for 5,000 people

Year: 2016

 

There is precise translation in English for the term, “Nunglen”. The closest meaning of it is “chilled out sitting” which tells the mood of the event. This episode of the concert is their 3rd edition took place in the valley 200 km. to the west of Bangkok. It is pretty much a small to medium size outdoor concert where all audiences can watch it on their picnic mats 6 hours continuously. The music themes are “light”through out.

The stage is a small humble hill made of standard scaffolds. 48 roll-able panels are attached to it to create different settings for light and image projections. During the early evening time, when there are still sun light, the panels are set horizontal. The audiences can real mountain in the back ground through it. As the artists change and musics get more active the panels turn to catch light creating different backdrop for more intensity. Once it get really late and the musics go super active in late night, panels move during the artist performance.

nunglen_x

A belated post from BMMF7

soi2_05It has been almost a year since Big Mountain Music Festival 7.. now we are designing the 8th edition. It is a bit late to post images from the last one but better than not to. Typically we have published photos from our camera taken objects that we designed, a lot of time before the festival opens. It is a bad habit of architect to only focus on architectures rather than whom they are designed for. This time around we ask permission from BMMF official page to put some of the stuff that we designed in actions.

The theme of BMMF7 is “JOH”, the term explaining how Thai people have fun with music and entertainment in a very local and individual style (most of the time don’t worry about their images.) It is the first time that the festival moves the location to Petchaburi for a new challenge.  It has always been the goal to promote diversity in the biggest outdoor music event in Thailand as it has includes contents for every one from rock, electronic, pop, folk music (Rumwong) to cabaret club. And our task is to design architectures in different scales to accommodate them.diagram_02

diagram_04

diagram_03

 

Bamboo school, an earthquake relief school in chaingrai

PordeeSchoolChiangrai-084

Baan Paa Kor Dum School

Location: Chaingrai, Thailand

Builder: Nawarat Pattanakarn

Sponsors: Nawarat Pattanakarn with the supporting fund raised by Design for Disaster

Coordinator: Design for Disaster

Organizer: The association of Siamese Architecture

Design team: Pitupong Chaowakul with Sujinda Khawkum and Kasidis Puaktes

Landscape: Conceptual idea by T.R.O.P.

Photograph: Wison tungthunya

bamboo_blue_dia_02

Following an 6.4 Richter earthquake in Chiangrai in early 2014, a group of volunteer architects coordinated by Design for Disaster joined forces by each team designing one classroom building to provide spaces in schools in which part of the classrooms were critically damaged by the disaster. Supermachine Studio was one of the teams agreed to join the rebuilding effort. The school assigned for our team was Baan Pa Kor Dum school located in Mae Loaw, Chaingrai where the 2 story building was badly damaged and meant to be dismantled. The new site appointed was the vacant corner in the school right adjacent to the old building.

Our design approach was simple; we would like to use bamboo as a main structure having heard about the wooden tribal house that damaged but survived the same quake. We would like to build a bamboo architecture much stronger typical bamboo structures in our country to prepare for unforeseen circumstance. Students should have more time to evacuate the building. In case the building is deformed, bamboo members are much easier to replaced than concrete ones used to build typical schools.

Another goal is to be able to keep the 3 existing trees standing in the center of the site. The new classroom building is therefore bend 90 degree to avoid the trees which splits the mass in the 2 groups. In between the 2 masses is a common area covered by the curved roof. It is our belief that education today happens outside of the class as much as inside therefore we think that this common area is needed. Moreover it is a connection between the peaceful back garden to the rest of the school. We also fill the walls facing the garden with windows as we think the class condition shall be as open as possible.

Vespiario office, Bangkok

Vespiario-35

Client: Vespiario

Size: 1,200 sq.m.

Location: Bangkok, Thailand

Design team: Pitupong Chaowakul with Korakot Meesathien and Yupadee Suvisith

Photograph: Wison Tungthunya

 

With great love and enthusiasm in moto-culture, Vespiario started by being an importer and distributor of Vespa in Thailand, but their ambition and obsession in motorcycle has expanded much more. With their fast growth, the headquarter office moves to the new location to accommodate the increasing number of staffs, at the same time, to implant its new working culture of the company.

The office space which occupies 75% of the high-rise building floor plate is zoned using series of container-like rooms. Some of them are private office while some are displays or meeting rooms of different sizes. They are named “den” or “cabin” depending on what they are for. In the center of the office, located the “steps” where staff can gather of a large office meetings or events. The largest meeting room for 16 people is inserted underneath it.