COW Stage at BMMF9, 2018

Design Team: Pitupong Chaowakul with Kasidis Puaktes, Hutsama and Supermachine team

Lighting and Motion graphic: Duck unit

Lighting Operator: Lightsource

Client: Gan & GMM Grammy

For 9 years in a row, Cow stage has been featured in Big Mountain Music Festival. In fact, it is the only thing that is redesign and built in all 9 editions of the event. 9 years old, Cow stage has evolved from hand-powered mechanism into a fully digitally control installation that enhances performances of artists on stage. Nostalgically, we still miss those days when a bunch of stage men had to control movements of the Cow’s head, its mouth and changes of eyes expression. But life goes on… Today’s edition of the Cow has totally embraced new spirit.


One week before the event
Installing Cow’s head
Completing the crown

Not anymore that the making of cow robot is a redesign of its skin on permanent structure, it has been forced to be a total temporary installation due to venue’s constraints. The whole thing is design based on the modular steel scaffolding system. The Cow’s design is our interpretation of BMMF organizer’s team, “Extravaganza”. The theme for the stage is an “Egyptian Pharaoh”

Diversity and technology: As mentioned before, the Cow robot’s performing mechanisms like eyes and hand have been replaced by digitally controlled LED panel, they are the main means that create diversity for the shows. Mainly, artists playing on this stage are pop to easy listening genre, communication design is also meant to be easier to comprehend rather than experimenting.

Testing system process

Mahorasop Music Festival 2018

Design Team: Pitupong Chaowakul with Theerayut Somtua, Krit Parephan, Suttahathai Niyomwas and Nattaphon Worawanitchaphong

Completion: November 2018

Client: Fungjai

Location: Metro Live Park Rama 9, Bangkok

Photo: Supermachine Studio

Fungjai, Thailand’s indie music streaming service, organises their first international indie music festival in Bangkok. Their artist line up includes many interesting bands from UK, US, Japan, Korea as well as up coming bands from Thailand itself. With in the festival, we help Fungjai designing supporting elements in form of installations including welcoming entrance, main landmark, resting area and VIP zone. Each element exploit the idea of using typical scaffolding modules and “easy-to-find” banal objects.

“Rice bag wall” Thai people are so used to cheap woven plastic bags as they are typically used for rice export or making sandbags protecting flood water coming in. Little old fashion graphics on the bags are somewhat unique for this type of plastic bags, so much so that we think to hang a few hundreds of these rice bags at the entrance can create quite an unusual situation. 650 pieces of custom made graphic are hung to create giant curtain can create a festive feeling in an empty hall way of the existing building which is somewhat an abandoned retail space.

“Scafolding 10 Cal Tower” We were ask to create a landmark of the festival and a relaxing zone for audiences to spend time in during and between artist performances as the event takes place from noon to midnight. We decided to combine 2 programs together making a landmark that people can spend time in. With setting-up time and budget constraint, we chose to base our design of the landmark using typical steel scaffolding models and its stair/platform system. After a few testing schemes, we chose to create version 2 of our 10 cal tower assembling the scaffolding of 8 meter high platform and labyrinth passage way for people to go up and down. Navigating along hundred of combination routes people can enjoy different angles of the event as well as performances of the main stage 80 meter away. Underneath the passages, we cladded them with stretched fabric to emphasise the continuity of the walkway.

Nunglen Music Festival 2, 2017

Nunglen02_03x

Nunglen music festival 2 at Ocean Golf Club, Khao yai, Thailand

Design Team: Pitupong Chaowakul with Theerayut Somtua and Nashana Ttoy

An experiment on what rectangular pieces of fabric can be turned into. In the music even we design the main stage, some landmarks and some minor component all using this same principle, very simple, very light weight. The result has been quite surprising, only pieces of white fabric can be stretched to quite different forms and all those forms performed completely different to please event goers.

Be late BMMF 2017 photo update

BMMF8_02

Big Mountain 9 will take place in a little more than 2 week, it’s our bad habit not to wrap up the year before’s work. However it’s nice that we don’t forget it and do it now rather than not. Big Mountain 2017 was quite a success. 70,000 people attended the event and had fun for 2 nights in the mountain at Pak Chong, Thailand. As usual, we design a handful of elements in the festival for people to enjoy with. Looking forward to the coming event in a few weeks already.. It’s a mountain time.

SCB Academy

SCB Academy 016

Project Type: Interior design
Client: Siam Commercial Bank
Location: FL18&19 East Tower, SCB HQ., Bangkok Thailand
Project size: 3,000 Square meters
Completion: Q1 2018
Design team : Supermachine Studio
Pitupong Chaowakul with Hutsama , Kasidis Puaktes, Sujinda Khawkam and Aran Romyanond
Program design: Deloitte
Structure designer: Basic design
MEP designer: Degree system
Contractor: FL18 = Scand interfirm
FL19= Pro fine decor
Photograph : Wison Tungthunya & W Workspace

In the age of digital and internet, when everything is changing much quicker than we could ever imagine, financial institutions have been in center of discussions as one of the businesses that will have to heavily adapt to the new nature. As a first commercial bank in Thailand and currently one of the biggest, SCB (Siam Commercial Bank) has been aware of the need to critically transform the company’s gigantic organization. Recently, the Bank has been implementing a lot of new projects in different dimensions. One of them is to establish an internal training institution with the main goal of training and equipping different level of its employees with new knowledge for coping with the inevitable changes.

The SCB academy was decided to be placed on FL18 and 19 of the existing east tower on its headquarter complex in Ratchayothin area in Bangkok. It is meant to serve many level of employees from operation to management as there are as many as 20,000 people working in the complex. The 3,000 square meter facility is a combination of diverse “learning” spaces from classrooms to discussion pavilion to co-working and food work space.

Supermachine studio believes learning is infinite and taking place outside more than inside classrooms. Solutions or great ideas derive from creative interactions of co-workers orchestrated by critical but open minded influencers. Spaces for learning for us were design accordingly; an open field where great discussions and collaborations can happen in every corners.

The 1,500 square meter 18th floor was turned into an welcoming lobby with 3 small transparent classrooms and large open collaborating areas in 2 opposite wings; food work space vs. non-food work space. As many configurations of seating as possible (from high stool to banquet to phone-booth) are implemented to accommodate different mode of collaborations and discussions. People are free to decide where choose where they want to study. A special element like a white board box where attendances can step up and write on 3 walls and a floor is also placed in one corner to challenge how they communicate with others. Spanning under ceiling on both wings are wooden maze ornament meant to link the vast space together. In a way, it is for people to play a little mind game while working; “Take a break, looking up and find the way out.”

The other half of the academy on 19th floor are set to serve a more concentrating group work consisting of executive lounge, meeting capsules and additional classrooms. A special enclosed hall with briefing room is placed at the end of wing for special group training environment that will constantly re-programmed in the future. For discussion use, there are 2 giant whiteboards in the space. One is traditional but super large locating along a classroom corridor, the other is a smart whiteboard which allow people to share content from their devices.

The two floors are spatially connected by a new spiral staircase and conceptually connected by the ever-changing wall murals. The hexagonal wooden magnets are specially designed for people to freely play with. There are different sets of graphics on the 10,000 magnet pieces that people can creatively compose stories that will never repeat out of them.

K STU Proposal

K-05Looking back at our proposal to build a super compact studio and office in 2016. All pre-fab concrete panel designs have been studied to achieve time and quality requirement of the project. Unfortunately, this is again stayed in computer.